#2 scoala e cea mai mare problema a mea

   Inca de la o varsta frageda, copiii sunt obligati sa mearga la scoala. Ei bine, suntem obligati! Pentru ca ni s-a bagat pe gat ideea ca orice am face, fara diploma aceia nenorocita, nu vom reusi nimic in viata. Si nu, nu-i asa. Asta e o idee preconceputa, o limita o bariera. La fel cum e si scoala. Majoritatea tinerilor sunt limitati doar la notitele din caiet si nu mai deschid nicio carte. Asta datorita sistemului. Sunt promovati tocilarii, care isi pierd noptile tinandu-se strans e un caiet pentru ca ziua urmatoare sa-i arate profesorului cat de bine au invatat si cat de inferiori sunt cei care tergiverseaza un raspuns pentru ca il gandesc.
   Totodata, scoala sau conducerea ei, mai bine zis, creeaza si ea limite. Reguli stricte la care suntem supusi. Pe care trebuie sa le respectam. Sau, ma rog, pe care incercam sa le respectam . Uniformele, de exemplu, ingradesc libertatea de exprimare. Iar cei ce indraznesc sa nu poarte tinuta corespunzatoare sunt pedepsiti sau priviti asemenea delicventilor. Pentru ca desigur, dorinta ta de a nu purta uniforma scolara arata clar ca iti traumatizezi vecinii sau ca ai omorat un om, sau ca iti petreci timpul prin deferite locuri nepotrivite varstei si statutului tau, facand cine stie ce, evitand cu mare atentie temele pentru scoala. Foarte rar gasim profesori care sa ne inteleaga si sa ne aprecieze la justa noastra valoare.
   E foarte trist cum, unii adolescenti, urasc scoala pentru ca e locul in care nu se pot integra, unde se simt respinsi si ignorati, neintelesi. Da , pentru ca asta face scoala din cei slabi de inger. Nu institutia, in sine, ci profesorii care ii jignesc si ii fac sa se simta in felul in care simt. Nu e corect fata de cei cu potential, cei care pot sa faca ceva, dar nu au voie, pentru ca regulile sunt prea stricte, iar pedepsele prea dure.
   Din punctul meu de vedere, scoala ar trebui sa fie locul in care te simti apreciat pentru ca meriti asta, locul in care sa te exprimi liber asteptand critici constructive, nu demoralizatoare, unde sa iti faci prieteni care sa fie langa tine. A doua ta casa.
   Dar nu e asa, din contra, cei care incearca sa faca din scoala ceva interesant, incalcand cateva reguli, sunt pedepsiti prin note proaste care ameninta sa le strice viitorul. Oh, da. Geniala idee. Sa distrugi un tanar geniu care ar putea sa faca ceva. Cum de nu s-a gandit nimeni la asta? De fapt, s-au gandit, pentru ca actiunea se repeta an de an, de ani de zile.
   Nimeni nu te va aprecia pentru ceea ce poti tu sa faci atata timp cat nu esti unul dintre ceilalti, cei perfecti in ochii lor, cei care nu dorm ca sa isi mentina statutul. Trist. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu